Upozoravamo da je trovanje životinja strogo zabranjeno i kažnjivo

Ukoliko imate saznanja o potencijalnim trovačima životinja u svom komšiluku, štampajte ovo upozorenje kao plakat i zalepite na vidno mesto. Pokušajte da sprečite delo!

UPOZORAVAMO DA JE TROVANJE ŽIVOTINJA STROGO ZABRANJENO I KAŽNJIVO

Po Krivičnom Zakonu RS, takav čin predstavlja niz krivičnih dela:

1. Ubijanje i mučenje životinja : član 269, do 1 godine zatvora
2.Izazivanje opšte opasnosti: član 278, do 5 godina zatvora
3. Korišćenje otrova: član 347, od 6 meseci do 5 god.zatvora
4. Trovanje hrane ili vode: član 273, do 3 godine zatvora

TROVAČ JE PREKRŠIO I ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA, ČLAN 7. I DRUGE ČLANOVE – kazne do 50.000,00 dinara!
TROVAČ JE PREKRŠIO ZAKON O HEMIKALIJAMA, kazna do 50.000,00 dinara kazne!
TROVAČ JE PREKRŠIO ZAKON O PROIZVODNJI I PROMETU OTROVNIH SUPSTANCI, član 59. krivično delo do 5 godina zatvora!

ZAKON VAŽI ZA SVE GRAĐANE, A ZAKON O KRIVIČNOM POSTUPKU NALAŽE OBAVEZU SVAKOM GRAĐANINU DA PRIJAVI POLICIJI I TUŽILAŠTVU SVAKOG KO IZVRŠI KRIVIČNO DELO, član 253. stav2.

 

9 thoughts on “Upozoravamo da je trovanje životinja strogo zabranjeno i kažnjivo

 1. Administrator

  Ukoliko imate saznanja o potencijalnim trovačima životinja u svom komšiluku, štampajte ovo upozorenje kao plakat i zalepite na vidno mesto. Pokušajte da sprečite delo!

 2. Natasa

  Postovani,

  Potreban mi je savet. Prvi komsija mi je pretio da ce mi pozvati inspekciju jer ga navodno lavez mog psa uznemirava,sto je danas i ucinio,ali mi je naglasio da ako ne resi inspekcija resi ce on. Ja sam to shvatila kao ozbiljnu pretnju i vrlo sam zabrinuta zbog svega sto sam do sada videla i cula,a videla sam da mi komsija zlostavlja psa tako sto ga poliva vodom,gadja grudvama,kamenjem,udara motkom preko ograde. Sta da radim? Kome da se obratim za pomoc jer ocekujem da ce iz revolta ostvariti svoje pretnje? Za pocetak cu zalepiti na kapiji upozorenje koje sam ovde nasla.

  • Administrator

   Obavezno komšiji na vidno mesto staviti upozorenje, a kada vidite da Vam maltretira psa možete pozvati policiju na 192 i prijaviti. Budite uporni, ne dozvolite da Vas odbiju. I ako ikako možete, sklonite psa dalje od ograde da ne bi pojeo nešto bez Vaše kontrole. Ako nađete otrovan mamac, obavezno zovite policiju i slikajte dokaz, i ništa ne dirajte dok ne dođu. Nadam se da će Vaš pas biti dobro!

 3. Ivan

  Problem, narvno sa komsijom! Imam psa, srpskog gonica, sa papirima, cipovan, vakcinisan, vrhunskog pedigrea… Vec drugi put za par dana komsija X pokusava da mi napakosti. Prvi put je presekao lanac psa dok nisam bio kuci, nocas je oko ponoci usao u dvoriste i pokusao neku slicu stvar, ne znam sta tacno, trovanje ili tako nesto, na srecu moji ukucani su se u to vreme vratili kuci sa puta. Bilo im je cudno sto pas laje u to vreme, kada su hteli da vide sta se desava, covek X je zbrisao glavom bez obzira preko ograde. Tako da sam celu noc, sedeo pored prozora cekajuci da se vrati, ali nije urodilo plodom. Kuce je jako dobro i umiljato, ali u jutarnjim satima oko sedam laje par minuta, i tako posle podne jos jednom. Na taj lavez su se bunile dve osobe iz komsiluka, kako nemaju mira po ceo dan. U nezgodnoj sam situaciji, jer nisam video ko tacno to radi, sumnjam, ali tu sumnju ne smem da iskazem. Jedini dokaz je preseceni lanac, na kom se jasno vidi da je ljudska ruka to uradila.

  • Administrator

   Ako Vam ponovo uđe u dvorište, odmah pozovite policiju, to je ugrožavanje poseda. Sve što imate od dokaza, što ostavi iza sebe, fotografišite i opet pozovite policiju. Možete prijaviti uznemiravanje od strane NN lica takođe. Nevolja je što je pas dostupan osobi X, mogao bi zaista da mu naudi. A to što laje, neka laje 🙂

 4. Margareta Bujisic

  U ponedeljak nam je umrla maca Mima, juce smo pronasli i njenog sina Milisava. Po kliničkom nalazu veterinara, izgleda su otrovane otrovom za pacove. U naselju je do sada bilo najmanje četiri smrti od trovanja, no od mnogobrojnih macaka u naselju, ostale su samo tri.

  Komšinica je čula da je komšija dve kuće od nas (Miroslav Damjanovic, Toplice Milana 6, Pancevo, uzgajač golubova visokoletača) planirao da stavi otrov jer mu je jedna od mačaka iz naselja, kojih je zaista bilo mnogo, pojela goluba.

  Obavestili smo policiju, odneli Milisava na obdukciju u veterinarski zavod Pančevo, sutra treba da razgovaramo sa detektivom u SUPu i obducentom koji će raditi na pokojnom Milisavu. Obdukcija je pokazala prisustvo otrova za miseve “furan”. Obdukcijski, zvanican nalaz ce biti gotov u utorak.

  Danas u policiji su nam rekli, parafraziram: da je to nasa odgovornost, komsija moze da ostavlja otrov po susednom dvoristu, bez najave, a macke su krive sto su ga pojele.

  Šta još mozemo da uradimo? Spremni smo da se investiramo u potpunosti da zločinac odgovara za ova ubistva.

  Mace su bile starosti 7i 4 godine. molimo Vas za pomoc!

  Megi i Bane Bujisic

  • Administrator

   Žao nam je što vam se to desilo, nadamo se da ćete istrajati u borbi za pravdu. Poslali smo vam poruku na e-mail, mada nismo mogli mnogo da vam pomognemo.

 5. mirko

  Imam jedan problem jasam prskao travu oko ograde sa spoljne strane pored puta i okacio tablu i pisao PRSKANO medjutim posle tri nedelje zoveme komsija na tel i kaze da mu se ovce otrovale i da ce me tuziti zasto sam prskao travu sta sad jasam upozorio na tabli molim ako ima odgovor

 6. speeweesauh

  оно што сам тражио, хвала

Leave a Reply